Sikring av barn i bil

Denne uka er det trafikksikkerhets uke i Åkebakke barnehage. De ulike avdelingene har utarbeidet egne opplegg som de skal jobbe med denne uka. I den forbindelse ønsker vi å sette fokus på korrekt bilsikring av barn under skolealder. Informasjonen er hentet fra tryggtrafikk.no og dyrbarlast.no

Trygg Trafikk anbefaler at små barn sitter i en bakovervendt bilstol så lenge som mulig, til minst 4 år og gjerne lenger. 
Det finnes bakovervendt småbarnstol som er godkjent å bruke til barnet er 125 cm høy eller 36 kilo.

I en ulykke vil barnet som sitter bakovervendt bli fanget opp av det bakovervendte bilsete, slik at belastningen på barnets kropp fordeles jevnt fra rumpe og opp til hodet. Seteryggen tar imot barnet, og ingen kroppsdeler slenges rundt.
I et fremovervendt bilsete er det kun selene som holder barnets overkropp på plass. Barnets "løse" kroppsdeler; hode, armer og ben vil kastes fremover med enorm kraft. Barnets hode, nakke, armer, skuldre, ben og hofter vil utsettes for store skader, ofte dødelige. (https://www.dyrebarlast.org/l/dette-er-et-innlegg-med-bilder/)

Illustasjonsvideo fra trygg trafikk om hva som skjer for små barn i en potesiell ulykke, fremovent og bakovervent: https://www.tryggtrafikk.no/kjore/bil/sikring-av-barn/barn-i-bil-0-4-ar/

Husk at det ikke alltid er like god kompetanse blandt ansatte i barneutstyrsbutikker. Det er lurt å selv sette seg inn i hvilket sete som passer i forhold til dit barns høyde og vekt. Andre momenter å huske på ved bilsikring

- Helling, 30 grader eller rettere. Bruk app på mobilen for å måle. 

- Isofix eller beltemontert? Begge like sikre, men enklere å montere med isofix. Men isofix festede småbarnsseter varer ofte ikke lenger enn til 18kg, så man må uansett bytte til beltemontert sete før barnet er stort nok for fremover. 

- Fremovervent med integrerte seler, pute eller bilens egne seler?

Fremovervent skal barna helst ikke sitte før de er over 4-5 år, og da i beltestol. Pute skal ikke benyttes før beltestol er utvokst, ved 22kg og 125 cm. Trygg trafikk har laget en video av en kollisjon med barn i beltetstol. https://www.tryggtrafikk.no/kjore/bil/sikring-av-barn/barn-i-bil-5-12-ar/ Spør om dere kan montere setet i bilen før kjøp. Forsikre dere om at selen glir tilbake og at barnet får korrekt belteføring, det er ikke alle biler som er kompatible med alle seter. Noen seter har et tredje punkt mellom bena som sørger for å holde beltet vekk fra magen. 

Fremovervent bilstol med pute på magen frarådes. https://www.dyrebarlast.org/l/bilstoler-med-magepute2/. Kun Cybex Anoris som er godkjent pr dags dato, da den har kollisjonsputer ved en evt ulykke. 

https://ntf.se/konsumentupplysning/barn-i-bil/godkannanden/plustest/

 

I barnehagens rutiner på PBL mentor har vi rutinen "sikkerhet på tur i bil og buss". Der følger vi trygg trafikk sine anbefalinger når det kommer til bilkjøring og bybuss. Spør oss hvis dere ønsker å sette dere mer inn i barnehagens rutiner rundt bilsikring.

Åkebakke barnehage har også en bilstol stående til bruk eller lån ved ulykke. Dette er en Axkid One, som passer i alderen 1-6 år. Dette er en ren bakovent bilstol som festes ved isofix, med varieghet til 23kg.