Styring og finansiering av private barnehager

Regjeringen la nylig frem et lovforslag om styring og finansiering av private barnehager. Forslaget vil her og nå ikke bety noe for tilbudene i vår barnehage. Men dersom det skulle bli vedtatt, vil det på sikt blant annet ha følgende konsekvenser: 1. Private barnehageplasser som foreldre ønsker å bruke, kan bli lagt ned av kommunen. 2. Dagens nasjonale regler om likebehandling av kommunale og private barnehager blir avviklet.

Lenke til informasjons video

 

1. Nedleggelse av private barnehageplasser uavhengig av søkertall 
I dag er det foreldrene som avgjør om en barnehageplass har livets rett eller ikke. Barnehageplasser det ikke er søkere til, blir stående tomme. Tomme plasser gir ingen foreldrebetaling og ingen tilskudd. 

Dette systemet gir foreldrene valgfrihet, og det motiverer barnehagene til å utvikle tilbudene i tråd med familienes ønsker og behov. 

Regjeringen vil nå gi kommunene rett til å legge ned plasser i private barnehager – uavhengig av hvor høye søkertall barnehagene har.   

Resultatet er at barnehager med mange søkere får færre barn enn i dag, og at barnehager med få søkere får flere barn. 

Forslaget svekker foreldres rett til å velge barnehage for sitt barn.  

Det kan vi ikke akseptere. 

 

2. Avvikling av nasjonale regler for økonomisk likeverdig behandling 

Det koster mye å drive en barnehage med høy kvalitet. Foreldrebetalingen dekker bare om lag 15 prosent av kostnadene. De øvrige inntektene til private barnehager kommer i form av offentlige tilskudd. 

Private og kommunale barnehager skal etter loven likebehandles økonomisk. For å sikre likebehandling, er det i dag nasjonale regler som fastsetter hvordan tilskuddene til private barnehager skal beregnes. 

Nå vil regjeringen avskaffe dette nasjonale regelverket. I stedet skal det bli opp til hver enkelt kommune å avgjøre hvor mye de private barnehagene skal få i tilskudd. 

Vi mener dette gir stor risiko for at kommuner kommer til å forskjellsbehandle barn og barnehager – enten bevisst eller ubevisst. 

Det kan vi ikke akseptere. 

 

Les her om mer informasjon Ta gjerne kontakt med FAU, venner eller familie som jobber rettet mot politikk i kommunen som kan være med på å utgjøre en forskjell for alle private barnehager i Ås.  

 

 

Delta gjerne i høringen! 

Lovforslaget fra regjeringen er nå sendt ut på høring. Vi oppfordrer alle foreldre til å sette seg inn i saken og sende inn et høringssvar.

Klikk her for å legge inn høringsforslag