Internasjonal lekedag 11.06.2024

FNs generalforsamling har vedtatt en internasjonal lekedag som finner sted for første gang 11.06.2024, hvert år deretter. Den har som mål å "sette leken på dagsorden", da FN anerkjenner lek som en grunnleggende fødsels rett.

Leken står sentralt i de aller fleste barns liv. i Rammenplan for Barnehagen er det eget kapittel om lek og hvordan lek skal ligge som grunnlag i alt vi gjør. Lek en en essensiell del av barns utvikling og læring i barnehagen. 

1. Sosial utvikling: Lek gir barn muligheten til å utvikle sosiale ferdigheter som samarbeid, kommunikasjon og empati. Gjennom lek lærer barn å dele, forhandle og løse konflikter.

 

2. Kognitiv utviling: Lek stimulerer barna tenkning og problemløsning. Kreativ lek hjelper barn å utvikle fantasi, logisk tenkning og evnen til å planlegge. De får mulighet til å uttrykke seg på andre måten enn gjennom språk. 

 

3. Fysisk utvikling: Gjennom fysisk lek utvikler barn motoriske ferdigheter, både grove (løpe, hoppe, balansere) og finmotorikk ( tegne, bygge, pærle).

4. Emosjonell utvikling: Leken gir barn en trygg arena for å uttrykke følelser og bearbeide opplevelser. Det hjelper dem å utvikle selvregulering og forstå egne, samt andres, føleser. 

5. Språkutvikling: Gjennom lek med andre barn og voksne, stimulerer det språkferdigheter. De lærer nye ord, uttrykk, setningsoppbygging og ulike måter å uttrykke seg på. 

 

I Åkebakke har vi valgt å markere den internasjonale lekedagen ved å lage ulike lekestasjoner som barna kan få velge fritt mellom. Det er en ansatt plassert ved hevr stasjon. Små og store barn kan leke hvor de vil, alle avdelinger en åpne.

Lego. Her kan man velge å bygge etter egen fantasi eller  et ferdig oppsett å følge. En ansatt sitter klar for å hjelpe til ved utfordringer, og være en motivator/inspiratør. 
Gjenbruksmaterialer. Her kan barna få velge fritt mellom ulike materialer og lage et uttrykk. 
Duplo. Alle duploklossene er samlet på en avdeling og her kan de få bygge så store landsbyer de bare ønsker!
Perling. En stasjon med armbånd, smykke eller andre kreavtive løsninger.
Bygge med store klosser. På Maximus var alle de store klossene fremme og barna kunne bygge (og rive) de høyeste tårn. 
Togbane. På fellesrommet ble det bygget en kjempediger togbane! Her kunne det være opptil 6-7 barn som kunne leke med denne sammen, og den ble stadig utvidet;)

Vi håper barna hadde en gøy og litt annereldes dag enn de pleier!